Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому син віце-президента США працевлаштувався в Україні?

Світ про Україну 17075 переглядів

Опубліковано - 16.05.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Президент США Барак Обама, віце-президент Джо Байден і його син Хантер Байден (праворуч)
Президент США Барак Обама, віце-президент Джо Байден і його син Хантер Байден (праворуч)
Працевлаштування в Україні екс-президента Польщі та сина віце-президента США стало сенсацією. Чим цікава іменитим особам маловідома українська компанія Burisma, можна лише здогадуватись.

Новина про приєднання до ради директорів газового холдингу Burisma Holdings Ltd. Гантера Байдена - сина віце-президента США Джо Байдена викликала чималий резонанс як в українській та західній, так і особливо в російській пресі. Загальну зацікавленість змінами у верхівці компанії викликає і той факт, що Байден став уже третім американцем у раді директорів компанії. Після приходу до Burisma в жовтні минулого року Алана Аптера, призначеного на посаду голови ради директорів, до компанії приєднався також Девон Арчер. Останній, згідно з повідомленням газети Wall Street Journal, відомий своїми зв’язками з пасинком держсекретаря США Джона Керрі Кристофером Гайнцом – у студентські часи вони ділили одну кімнату, після чого заснували спільний бізнес.

А розповсюджена у середу, 14 травня, інформація офісу колишнього президента Польщі Олександра Квасневського про те, що у раді директорів Burisma з січня цього року працює також і він, загальний інтерес до компанії лише підігріла. "Мені зрозумілий інтерес російських ЗМІ до цієї події, однак я нічого екстраординарного в цьому не бачу. Я знаю багато компаній в США, у яких працюють українці, а також багато компаній в Україні, в яких працюють американці", - каже в коментарі DW Олександр Сіренко з української консалтингової компанії UPECO.

Схожої думки дотримується і директор Центру дослідження енергетики (EIRCenter) Олександр Харченко. Він впевнений, що залучення іменитих спеціалістів до компанії "може бути хорошим вибором – з точки зору захисту інтересів, до того ж я не думаю, що це дає підставу говорити про якісь зовнішні ризики", - каже експерт у коментарі DW.

Спекуляції навколо власників

Хто контролює активи зареєстрованої на Кіпрі Burisma, донедавно було, здається, відомо всім. І Харченко, і Сіренко в один голос говорять про те, що холдинг пов’язували з міністром екології в останньому уряді Азарова Миколою Злочевським. Та, за словами Харченка, "велика кількість американців у раді директорів свідчить про те, що Злочевський встиг його продати". "Звичайно, відслідкувати зміни бенефіціарів дуже важко", - каже він, але зазначає, що різка зміна верхівки компанії може про це свідчити.

Восени 2013 року змінився не лише склад ради директорів Burisma, але й менеджмент компанії. І новий менеджмент на чолі з гендиректором Леонідом Петуховим, який довгий час працював у компанії "Гео Альянс", яку, за загальною інформацією в медіа, пов’язують з українським олігархом Віктором Пінчуком, може, за словами Харченка, свідчити і про потенційного нового власника Burisma. Пов’язані з Віктором Пінчуком компанії, за словами експерта, виринають також і в трудових біографіях інших топ-менеджерів холдингу.

Та підтвердити подібні припущення поки що не вдалося. У Burisma на запити DW не відреагували, а відслідкувати зв’язки неформальних груп українських олігархів із тією чи іншою компанією почасти майже неможливо через відсутність формальної компанії управління активами, а також здебільшого надто довгий ланцюг компаній, які ведуть до "контрольного центру" і зареєстровані переважно в офшорних зонах. Варто лише зазначити, що офіційні джерела й досі вказують на Миколу Злочевського як власника холдингу – про це ідеться, зокрема, в офіційному повідомлені офісу Квасневського, розповсюдженому через його сторінку у Facebook.

Стрімке зростання

Однозначним на сьогодні є той факт, що газовидобувні компанії Burisma, найбільшою з яких, за інформацію ЗМІ та експертів, є "Еска-Північ", за останні роки й навіть місяці демонструють неабияке зростання обсягів видобутого газу. За словами Геннадія Кобаля з консалтингового центру "Ньюфек", за перший квартал 2014 року видобуток газу потужностями "Еска-Північ" зріс удвічі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. "Газовидобувний бізнес в Україні дуже ефективний. Продавати газ сьогодні можна за ціною близько 430 доларів США за кубометр – це дуже багато. Ми можемо оцінювати прогнозовану виручку лише однієї компанії "Еска-Північ" за рік у 300 мільйонів доларів", - каже Кобаль у розмові з DW.

Однак обсяги видобутку газу приватними компаніями в Україні залишаються відносно невеликими. На всі приватні компанії у березні 2014 року припадало лише близько 12 відсотків загального видобутку "блакитного палива" в Україні, весь інший газ в країні видобувають компанії, підконтрольні державі.

Стратегічний скепсис

Burisma на цьому ринку є безумовно дуже потужним гравцем, але у загальному обсягу газовидобування ці потужності не мають стратегічного значення, кажуть експерти. "З одного боку, вони говорять про великі плани, про збільшення видобутку, збільшення бізнесу, але з іншого боку, якщо сказати, що це може швидко стратегічно вплинути на розвиток ринку, то це буде неправда", - каже Харченко. Такої ж думки дотримується і Кобаль. "Нічого швидко в нафтогазовій галузі не відбувається. На розподіл однієї земельної ділянки може піти два роки. Продовження ліцензій, винаймання бурової установки – все це відбувається дуже повільно", - каже він.

Що стосується перспектив саме компаній з холдингу Burisma, то експерти підтверджують: ділянки, які їм дозволено розробляти, дійсно мають великий потенціал. "Вони змогли отримати собі дозволи на дуже хороші ділянки, і якщо у бізнес інвестувати, то видобуток можна дійсно збільшити дуже суттєво", - каже Кобаль. Та водночас він додає, що про плани на лідерство на приватному ринку газовидобутку України останнім часом заявляли, як мінімум п’ять компаній. Однієї з них, за словами експерта, сьогодні фактично вже не існує. А це свідчить про те, що ринок мінливий, а отже робити однозначні прогнози його розвитку просто неможливо.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.