Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Андерс Ослунд: Сепаратизм – це смерть Ахметова

Світ про Україну 16806 переглядів

Опубліковано - 20.05.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Андерс Ослунд: Сепаратизм – це смерть Ахметова
Заяви Ріната Ахметова на підтримку єдності України економіст Андерс Ослунд вважає логічними. Авторитетний дослідник економік Східної Європи переконаний, що олігарх зачистить Донбас від сепаратизму.

Deutsche Welle. Пане Ослунд, напередодні мільярдер Рінат Ахметов виступив з емоційною заявою, в якій закликав до опору сепаратистам. До цього він кілька місяців тримав позицію "ні вашим – ні нашим". Що змінилося?

Андерс Ослунд: Його позиція не змінилася миттєво. У нього була ціла низка заяв на підтримку миру і єдності України. Він відчув, що вітер поміняв напрямок після 9 травня. Після трагічних подій у Маріуполі Ахметов вивів на вулиці міста дружини зі своїх співробітників.
Чому він змінив позицію після тривалого вичікування?
Він побачив, що "Донецька народна республіка" – це шлях в нікуди і краще навести порядок, стати на сторону влади у Києві. Він побачив приклад Ігоря Коломойського і зробив висновки.

Яку мету, на Вашу думку, у цій ситуації переслідує Ахметов?

Йому йдеться лише про те, щоби зберегти власність. Він нікуди не дінеться від нормальних відносин з новою владою. Тому він нарешті і зайняв чітку позицію. Гадаю, тепер він зачистить Донбас і відновить порядок. У нього є багато інструментів для цього. Це і армія робітників, і добрі стосунки з усіма.

А хто ж тоді стоїть за сепаратистами? В українських ЗМІ багато спекулюють про те, що Ахметов використовує їх у своїх інтересах – на противагу Києву.

За ними стоїть виключно Росія. Тому там і діють російські диверсанти. Ахметов точно не зацікавлений у тому, щоби стати частиною Росії. Його бізнес конкурентоздатний лише в українських умовах. Крім того, при Путіні олігархи не мають таких міцних позицій, які має в Україні Ахметов. Він також абсолютно не зацікавлений у тому, щоби Донбас став чимось на кшталт Придністров’я. Це означало би для нього смерть. Він зацікавлений у збереженні єдиної України, а також у децентралізації – як і всі. Тож він обрав нині позицію здорового глузду.

Після підписання Угоди про асоціацію з ЄС, коли почалися сепаратистські тенденції на Донбасі, постало питання: чи вигідна Ахметову зона вільної торгівлі з ЄС, чи він зацікавлений у тому, щоби її саботувати? Як Ви оцінюєте його інтереси?

Ахметов сильно зацікавлений у вільній торгівлі з ЄС. Він отримає від зони вільної торгівлі з Євросоюзом більші вигоди, ніж будь-хто інший в Україні. Йому потрібен доступ на європейський ринок сталі, нині йому бракує цього ринку збуту. А угода зробить доступ на нього значно легшим. Немає жодного сумніву – він зацікавлений у вільній торгівлі з ЄС.

Андерс Ослунд (р.н. 1952) – шведський економіст, один з провідних дослідників трансформацій країн, які переживають перехід від планової до ринкової економіки. У різні роки він був радником урядів України, Росії і Киргизстану, виступав прибічником радикальних ринкових реформ. Член ради директорів Київської школи економіки. З 2006 року є експертом вашингтонського Інституту міжнародної економіки імені Петерсена.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.