Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Модель Маріуполя: чи вдасться народним дружинам зупинити кримінал на Донбасі?

Світ про Україну 16724 перегляди

Опубліковано - 23.05.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Патрулювання народних дружин на вулицях міста Зугрес Донецької області
Патрулювання народних дружин на вулицях міста Зугрес Донецької області
У Донецьку хочуть втілити “модель Маріуполя” зі створення народних дружин на підприємствах. Утім, у столиці Донбасу цей процес відбувається поки на рівні заяв.

Віднедавна Донецьк живе в атмосфері жаху. Стрілянина, вбивства, пограбування стали типовими для місцевих новин. "Велика кількість зброї на руках у громадян призвела до катастрофічних наслідків", - повідомляє офіційний сайт міського голови Донецька. Жертви злочинців про такі випадки розповідають вже як про щось звичайне.

Бандитизм під виглядом політичних протистоянь

"Щойно на зупинці біля світлофору в центрі Донецька нам у вікно автомобіля вставили дуло автомату з машини напроти із словами: "Дивиться, не дурійте". Неприємно", - каже молода донеччанка Юля. Вона припускає, що злочинці вже полюють на бізнес її чоловіка. Подібну історію розповіла й донеччанка Ірина, чоловік якої працює охоронцем на одному з підприємств: "Прийшли якісь озброєні люди і вимагали виручку".

"Улюблене заняття бойовиків - напади на автосалони та торговельні точки Донецька", - каже Deutsche Welle голова Клубу підприємців Донбасу Петро Тесновський. На його думку, найбільшою дурістю з боку "ДНР" було роздати усім зброю. "А тепер різношерстна публіка - і відвертий кримінал, і пацани, які ствол тримати не вміють, відчувають себе господарями життя", - каже Тесновський.

Врешті решт небезпеку для мешканців Донецька визнала і місцева влада. Так, секретар Донецької міськради Сергій Богачов повідомив через соціальні мережі, що він особисто разом із синами має намір патрулювати місто і відловлювати озброєних людей. "За останні 10 днів в Донецьку різко зросла кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї. Ситуація стає критичною, оскільки безліч зброї перебуває "на руках" у населення. І все це відбувається у той час, коли силові структури практично не працюють, констатував посадовець.

"Модель Маріуполя"

Щоб якось призупинити лавину злочинів, міська рада Донецька вирішила застосувати тут "модель Маріуполя". Після кровопролиття 9 травня два металургійні гіганти "Метінвестхолдингу", що належать до групи СКМ Ріната Ахметова, власними силами організували патрулювання портового міста. "Минулого тижня у патрулюванні тільки нашого району взяло участь понад 300 людей. Переважна більшість з них - це наші металурги. Вони патрулюють вулиці разом з міліцією. І ми всі, і діти, і жінки їм дуже вдячні", - каже в спілкуванні з Deutsche Welle співробітниця райадміністрації Маріуполя Інна Позднякова. "Звичайно, ми не захоплюємо озброєних банд, це справа міліції, а допомагаємо правоохоронцям", - каже Deutsche Welle один з дружинників.

На сьогодні добровільні народні дружини (ДНД) створюються також в 9 містах Донецької та Луганської області, де розташовані активи й найбільшої енергетичної компанії Ахметова - ДТЕК. Добровольців в містах легко впізнати завдяки спецодягу - куртка, каска і жодної зброї. Під час роботи в ДНД за ними зберігається робоче місце та заробітна платня, розповіли Deutsche Welle у прес-службі ДТЕК.

Зараз щодня у патрулюванні задіяно близько 60 дружинників. Міліціонерів, що їх супроводжують, втричі менше. Дружинники допомагають правоохоронцям в розкритті пограбувань і дрібних правопорушень.

Міліція Донецька тут ні до чого?

Охочі патрулювати місто є і в Донецьку. Принаймні, за словами мера Олександра Лук’янченка, вже більше 1 тисячі людей на підприємствах начебто записалися в народні дружини. Серед них є працівники і приватних компаній, і державних шахт. У колективах таку ініціативу підтримують, однак зазначають, що розмови про це йдуть, але якихось конкретних кроків поки немає. У прес-службі міської міліції теж не змогли дати чіткої відповіді про співробітництво з народними дружинами. "Ми підготували звернення до мешканців, щоб спільними зусиллями навести лад на вулицях міста. А звертатися небайдужі громадяни можуть за номером 102", - відмахнулися в прес-службі від пояснень.

"Насправді, наші керівники міста поквапилися із заявами", - повідомили Deutsche Welle на одній з державних шахт Донецька. "Адже не зрозумілі ані повноваження дружин, ані те, як вони будуть взаємодіяти з міліцією. Міліція не проводить жодного інструктажу. Ну, як можна виводити людей без обмундирування, без засобів захисту… А якщо завтра його вб’ють, що я скажу його сім’ї?" - зазначив один з профспілкових шахтарських діячів. Він додав, що гірники здатні в будь-яку мить згуртуватися, але потрібно, щоб і сама міліція турбувалася не лише зверненнями до громадян, а бодай співпрацювала з народними дружинами.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.