Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Стокгольмський арбітраж: перемогти легше, ніж виконати?

Економіка та фінанси 17812 переглядів

Опубліковано - 1.03.2018 | Всі публікації | Версія для друку

Стокгольмський арбітраж: перемогти легше, ніж виконати?
Перший день, коли рішення Стокгольмського арбітражу про газову суперечку “Нафтогазу” і “Газпрому” набуло сили, показав, що виконання рішень міжнародних арбітрів не буде легким.

"Газпром" заявив, що не погоджується з рішенням арбітражу, і захищатиме свої права усіма доступними засобами.

"За підсумком двох розглядів у відносинах "Газпрому" із "Нафтогазом" щодо поставок і транзиту газу утворився суттєвий дисбаланс, що порушує базові принципи шведського права, яким регулюється контракт", - вважають у російській компанії.

За результатами розгляду контракту на постачання російського газу до України, арбітри, хоч і зобов’язали "Нафтогаз" сплатити "Газпрому" 2 млрд доларів за поставлений у 2014-2015 роках газ, але фактично відкинули вимоги "Газпрому" з виконання умови "бери або плати", яка могла б коштувати Києву до 56 млрд доларів.

Утім, арбітри також зобов’язали "Нафтогаз" купувати у "Газпрому" щонайменше 4 млрд кубів газу до кінця контракту, тобто, до 2019 року.

У "дзеркальній" ситуації - в оприлюдненому напередодні рішенні щодо транзиту газу - арбітри більше дослухалися до аргументів "Нафтогазу", і зобов’язали "Газпром" виконати умову "транспортуй або плати".

Оскільки за останні роки транзит російського газу територією України став значно меншим, ніж контрактні обсяги у 110 млрд кубів, то, за рішенням Стокгольмського арбітражу, "Газпром" має відшкодувати "Нафтогазу" 4,6 млрд доларів.

Тож, загальний арифметичний підсумок суперечки, що тривала понад три з половиною роки, становить 2,6 млрд на користь "Нафтогазу".
"Газпром" не постачатиме газ Україні

В українській компанії до своїх перемог зараховують і зниження ціни на газ, який треба купити у "Газпрому" у 2018-2019 роках, аби виконати рішення арбітражу. Економію оцінили у 0,5 млрд доларів.

Перші гроші за ці поставки "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" ще до формального завершення арбітражу. Проте 1 березня, у перший день після винесення остаточного рішення, "Газпром" повернув їх назад, заявивши, що поки що не продаватиме газ Україні.

"З 1 березня поставок газу для НАК "Нафтогаз" не буде", - заявив заступник голови "Газпрому" Алєксандр Медвєдєв. Він пояснив це відсутністю погодженого додатку до контракту на постачання газу до України.

У "Нафтогазі" сприйняли такі дії "Газпрому" як "порушення рішень Стокгольмського арбітражу".

"Ми зробили передоплату за російський газ, оскільки виконуємо рішення Стокгольмського арбітражу", - заявив голова української компанії Андрій Коболєв.

Він пояснив, що після того, як Україна успішно прожила два роки без поставок газу з Росії, імпортуючи газ із Європи, ці поставки є важливими лише з огляду на виконання рішень міжнародного арбітражу:

"Відмовляючись постачати газ, за який було внесено передоплату, "Газпром" унеможливлює виконання "Нафтогазом" рішення суду щодо закупівлі мінімальних контрактних обсягів газу", - сказав пан Коболєв.

Далі - по півмільйона на день?

Тож, у перший же день після рішення арбітражну постало багато запитань: як, коли і чи буде взагалі виконано рішення міжнародних арбітрів, яке вони виклали на понад 1300 сторінках.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв каже, що цілком розуміє налаштованість "Газпрому" на подальшу боротьбу. Він не виключає і застосування механізму примусового стягнення коштів.

"У "Газпрому" є багато активів, - у Європі, у всьому світі", - каже голова "Нафтогазу".

Водночас він наголошує, що в такому випадку "Газпрому" загрожують не лише фінансові, але й значні репутаційні втрати:

"Не виконуючи рішення трибуналу, "Газпром" вчерегове доводить, що він є ненадійним партнером", - зазначив він.

На думку Андрія Коболєва, це також дасть європейцям привід для роздумів, як виглядатиме європейський ринок газу у разі, якщо Північний потік-2 буде збудовано, і вони ще більше залежатимуть від одного джерела і маршруту постачання газу.

У той же час, як нагадав комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, навіть якщо "Газпром" оскаржуватиме рішення арбітражу, його виконання почалося 1 березня і не припинятиметься.

Це означає, що борг "Газпрому" приростатиме штрафними санкціями - по півмільйона доларів на день.

"Коли я прокинувся, у мене з’явилася думка про те, що день прожитий недарма - півмільйона "Нафтогаз" за сьогодні заробив", - заявив комерційний директор "Нафтогазу".

Проте запитання, коли компанія отримає ці кошти на рахунки, поки що залишається без відповіді.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.