Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Іван-чай: незаслужено забутий попередник чорного чаю

Медицина 31086 переглядів

Опубліковано - 26.05.2018 | Всі публікації | Версія для друку

Іван-чай: незаслужено забутий попередник чорного чаю
Іван-чай був широко поширений в Україні ще до того, як був завезений чай індійський, і активно експортувався до Європи.

Це багаторічна рослина поширена в дикому середовищі Північної півкулі. Любить пісковики, вирубки, згарища. З усіх видів найбільш поширений Іван-чай вузьколистий, його ще називають кіпреєм і навіть пуховиком багато пуху при цвітінні, який в давнину використовували як наповнювач матраців і подушок.

Іван-чай: користь і шкода

Іван-чай був широко поширений в Україні ще до того, як був завезений чай індійський, і активно експортувався до Європи. Однак східний конкурент витіснив його з ринку чутками про шкідливі способи його обробки, після чого іван-чаю вже так і не вдалося знайти колишню популярність за межами батьківщини. Історичні баталії стовпів чайної індустрії викликають зацікавленість такою рослиною, як іван-чай: користь і шкода його складу вельми цікаві.

Вміст корисних речовин в іван — чаї

Це, на перший погляд, проста польова рослина містить цілий набір корисних речовин. Листя іван-чаю багате на вітамін С, перевершуючи в 5 разів лимон, і каротиноїдами. Також у складі рослини присутні флавоноїди (камферол і кверцетин), пектини, кумарини, дубильні речовини і органічні кислоти. Мінеральний склад представлений залізом, міддю, марганцем, молібденом, нікелем, титаном і бором.
Заготівля іван-чаю

Коли збирати чай Іван? Збирають його з липня по вересень. Дуже важливо збирати траву іван-чай, не зашкодивши рослині. Листя збирають, поки цвіте іван-чай. Як тільки він почне пушитися, листя вже не збирають. Саме стебло затискають в руках і проводять рукою зверху вниз. Краще збирати іван-чай ближче до обіду, щоб висохла роса, в суху погоду: зайва вологість не потрібна. В лікарських цілях використовують квіти, листя і коріння. Треба звертати увагу на зовнішній вигляд рослини. Не можна збирати хворі, запилені, забруднені листи іван-чаю. І, звичайно, не змітати кущі цілком, краще брати потроху з різних місць. Можна додати і трохи квітів іван-чаю.

На жаль, звичайний настій свіжої або висушеної рослини не дасть уявлення про те, яким має бути справжній смак чаю. Довгий час рецепт його виготовлення зберігався в секреті. Зараз відомі основні етапи підготовки сировини, що найбільш наближені до оригінального способу заготівлі.

В’ялення: листя іван-чаю після збору розстеляють у прохолодному приміщенні (або під навісом) шаром до 5 см на одну добу до їхнього в’янення. Слід періодично перемішувати листя, щоб верхній шар не висох. Важливо! Не можна допускати потрапляння прямих сонячних променів, які згубно впливають на корисні речовини.

Скручування: процес має на меті отримати з листя частину соку, який буде необхідний для наступного етапу. Для скручування жменю листя протирають між долонями до утворення ковбасок завдовжки з мізинець. Про готовність ковбаски судять по стемнілому кольору соку, що виступив.

Ферментація: ковбаски викладають в широкий емальований посуд шаром в 5 см. Накривають щільною, вологою тканиною і залишають в теплому місці або на сонці на 5-12 годин. На цьому етапі сік чаю окислюється і трохи зброджується. Не слід забувати про іван-чай, інакше листя просто заквасяться. Також небезпечна надто висока (понад 30 градусів) температура. Чим вища температура, тим швидше буде протікати ферментація, тому потрібен контроль. Про успішність процесу свідчить зміна запаху з трав’яного на фруктовий. Якщо ж запах гнильний - листя перетримали і подальше їхнє використання неможливо.

Сушка: ковбаски подрібнюють, укладають шаром в 1 см на деко, накривають пергаментним папером і сушать в печі або в духовій шафі при температурі близько 100 градусів протягом години. Лист вважається висушеним, якщо він за кольором схожий на чорний чай. Готовність перевіряється за структурою листа — він не згинається в пальцях, а ламається, але не розсипається. Як тільки основна маса листа досягає цього показника, температуру можна знизити і дверцята духовки відкрити до остаточної просушки.

Як видно з послідовності, заготівля іван-чаю дуже схожа на процес виробництва традиційних чаїв, але не варто применшувати його гідності, адже це не просто напій, а споконвічно цілюще зілля. Причому в лікувальних цілях можна застосовувати і свіжі верхівки з листям, і висушені звичайним способом. Основна відмінність буде в смакових якостях.

Заготовка квітів

Збирають квіти до початку дозрівання насіння. Сушать в тіні, кілька днів.

Заготовка коренів

Викопаний корінь очищають від землі, ретельно промивають у воді і сушать в духовці кілька годин. Температура при цьому повинна бути не вище 70 градусів.

Зберігання іван-чаю

Листя зберігають у скляних банках. Місце має бути темним і прохолодним. Використовувати чай для рецептів не раніше, ніж через місяць. Чим довше зберігається іван-чай, тим сильніший його аромат і корисні властивості.

Сушені квіти і коріння краще зберігати в паперових пакетах. За відсутністю таких, допускається використовувати мішечки з тканини. Зберігається ця сировина, як і інші лікарські трави, - не більше двох років. Коріння - три.
Корисні властивості іван-чаю

Іван-чай заварюється з розрахунку 3 ст. л. на 1 л окропу і настоюється не менше 20 хвилин. Напій не містить кофеїну, а також щавлевої, сечової та пуринової кислот, тому практично не має обмежень у використанні.

Які ж властивості рослини, що вона стала основою традиційного напою Київської Русі?

Іван-чай заспокоює не гірше знаменитої валеріани, розслаблює тіло після важкого дня, знімає запалення і має потогінний ефект.

Прийнятий перед сном, чай діє як легке снодійне. При цьому до нього не виникає звикання, як до інших препаратів подібної дії.

Іван-чай збільшує в 2 рази синтез Т-лімфоцитів в організмі, а це означає підвищення імунітету і зростаючу активність проти пухлинних клітин, вірусів і деяких хвороботворних бактерій.

Настій іван-чаю знімає головний біль, стимулює роботу серця.

Рослина виявляє сильну протизапальну активність, а тому сфера застосування його широка: як полоскання для хворих мигдалин, як краплі в ніс, в компреси при отиті і при циститі.

Іван — чай прискорює обмін речовин і м’яко лікує виразкові хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрити, коліти та запори.

Відома практика профілактики і лікування іван-чаєм захворювань передміхурової залози.

Свіжі листки рослини, накладені на шкірні пошкодження під пов’язкою, сприяють більш швидкій регенерації тканин. При гнійних ранах після промивання настоєм іван-чаю вогнище запалення також присипають стовченими в порошок сухими його листям.

Хороший потогінний ефект рослини забезпечує його ефективність як жарознижуючий засіб. Спільно зі здатністю підвищувати імунітет і противірусною активністю це сприяє більш швидкому лікуванню від ГРВІ.

Залізо, мідь і марганець у складі визначає його цінність для системи кровотворення.

Після рясних застіль, вживання спиртного, в разі отруєнь іван-чай сприяє детоксикації та очищення організму, а також допоможе більш швидко протверезіти.

Отже, підсумуємо цілющі властивості іван-чаю:
  1. У його складі великий вміст вітаміну С. Це самий основний вітамін молодості, що входить до складу травички в більшій кількості, ніж у шипшині.
  2. Міститься велика кількість дуже важливих мікроелементів. Наприклад, заліза, міді, нікелю, магнію, кальцію, натрію і марганцю.
  3. Допомагає в зміцненні імунітету.
  4. Є найпотужнішим природним очищувачем організму.
  5. Допомагає в зниженні жару.
  6. Очищає кров, що допомагає відновити сили при їх втраті.
  7. Значно знижує інтоксикацію при онкологічних захворюваннях.
  8. Надає незамінну допомогу для чоловічої статі шляхом підвищення потенції.
  9. У Іван чаї міститься багато білка, що відмінно перетравлюється організмом і надає йому енергії. Тому його шанувальниками є мисливці, мандрівники і люди, які більшість часу проводять на ногах.
  10. Має протизапальну, а також обволікуючу дію, що добре допомагає людям, страждаючим гастритом, виразкою шлунка, колітом і при метеоризмі.
  11. Також корисно приймати Іван чай при нервових розладах. Оскільки він має заспокійливі властивості, знижує стан тривоги і стресу, допомагає при депресіях.
  12. Приводить тиск в норму.
  13. Є найсильнішим антиоксидантом.
  14. Допомагає при головних болях і мігрені.
  15. Чудово підходить для профілактики і лікування простати і аденоми. Не дає останній перейти в стадію онкологічного захворювання.
  16. У ньому немає кофеїну, тому він не змінює обмінні процеси в організмі.
  17. Має кровоспинну дію.
  18. До його складу входять ефірні масла, які дозволяють зберегти корисні властивості трави до трьох діб.
  19. Допомагає зняти отруєння їжею.
  20. Є прекрасними профілактичним ліками від онкології.
  21. Робить коріння волосся міцніше.

Відваром коренів іван-чаю в Тибеті лікували сифіліс та гонорею. Для його приготування 10 г подрібненої сировини заливають склянкою кип’яченої води, варять на повільному вогні 20 хвилин, фільтрують і приймають по 1 ст. л. кожні 4 години.

Протипоказання до вживання іван-чаю

Обмежень для застосування іван-чаю немає. Принаймні, випадків алергічної реакції на нього не зафіксовано. Зважаючи на активно виражені жарознижуючі і седативні властивості, не рекомендується поєднувати його вживання з прийомом традиційних препаратів аналогічної дії, щоб уникнути симптомів передозування. При тривалому зловживанні іван-чаєм, кумарини, що входять до його складу, можуть накопичуватися в печінці і чинити на неї токсичну дію. Не варто пити цей чай більше двох тижнів у великій кількості, інакше може початися діарея.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медицина»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.