Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Скільки росіяни можуть винести? Експерти коментують падіння цін на нафту

Економіка та фінанси 7890 переглядів

Опубліковано - 10.03.2020 | Всі публікації | Версія для друку

Скільки росіяни можуть винести? Експерти коментують падіння цін на нафту
Падіння цін на нафту, що досягло майже 24% з минулого тижня, стало додатковим ударом для світових ринків, які останні кілька тижні переживали значні коливання.

Паралельно з цим падає і курс російського рубля та ціни на акції російських компаній на Лондонській фондовій біржі. Курс рубля по відношенню до долара на понеділок становив 74,84 (в п’ятницю – 68,5), євро – майже 86 рублів за євро (у п’ятницю - 80).

Серед компаній, чиї акції подешевшали: «Сбербанк» – на 26,3%, «Новатек» – на 25,4%, «Лукойл» – на 24,4%, «Роснефть» – на 22,5%, «Газпром нефть» – на 20,5%, «Магнит» – на 19,9%, ВТБ – на 18,5%, «Газпром» - на 18%, «Северсталь» – на 14,4%, НЛМК – на 13,5%, АФК «Система» – на 13%, «Норникель» – на 10,6%.

Причиною такого різкого падіння цін на нафту стало те, що 6 березня ОПЕК та Росія не змогли домовитися про додаткове скорочення видобутку нафти.

Істотне падіння цін на нафту змусило експертів дискутувати з приводу того, який вплив це матиме на економіку Росії.

Падіння цін на нафту матиме серйозний і тривалий вплив на російську економіку, переконаний дослідник Atlantic Council Андерс Аслунд.

"В 2008, коли нафтові ціни впали до 32 доларів за барель, російський фондових ринок впав на 80: в доларовому вимірі за півроку. Російський фондовий ринок так і не відновився після того удару, - пише дослідник в своєму дописі у Twitter, - падіння на 50% було б природнім.

В 2008 році, російський ВВП впав на 8%, і цього року ймовірне падіння на декілька відсотків… Так як за цінами на нафту як правило падає рубль, ВВП Росії в доларах ймовірно знизиться десь на трильйон доларів, що зменшить міжнародний вплив Росії. Залишається питання – скільки готові терпіти російські бідні люди. Кремль сам себе обіграв на Близькому Сході та на нафтових ринках".

З Аслундом не погоджується американський експерт з питань Росії Леонід Бершидський.

"Ми бачили точку зору про те, що "з цим рівнем цін Путін збанкрутує. Чорта з два!" – пише Бершидський на Twitter, вказуючи що Росія має валютні резерви обсягом 570 мільярдів доларів, більше, ніж 350 мільярдів доларів рік тому, а також все менше залежить від зовнішніх ринків.

"Путін планував це і готувався до цього. Він вдарив у найгірший час для США, саудитів та світової економіки загалом. Росія може винести економічний біль і звинуватити у цьому американців, арабів, коронавірус і Бог знає що", - додає аналітик.

Можливо ціни на нафту падатимуть і надалі, пише Bloomberg, зауважуючи, що як Росія так і Саудівська Аравія, не домовившись про зменшення обсягу продажу нафти, готові запропонувати ринкові дешеву нафту у масштабній ціновій війні, на тлі того, що коронавірус спричинив перше зменшення попиту на нафту з 2009 року.

Про те, хто першим не витримає у нафтовій війні Росії та Саудівської Аравії, йдеться у статті Reuters. Обидві країни мають більше 500 мільярдів доларів валютних резервів, але через те, що нафтові надходження складають більшу частку бюджету Саудівської Аравії у порівнянні до Росії, щоб зменшити вплив на державні фінанси, Саудівській Аравії потрібно буде швидше нарощувати продаж нафти.

В понеділок у Москві заявили, що вони можуть витримати ціну у 25-30 доларів за барель протягом 6-10 років, пише Reuters. Ріяд може витримати 30 доларів, згідно до повідомлень. Для економік обох країн, падіння цін на нафту стане відчутним ударом, зауважує видання.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.