Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росія готує Януковичу новий прайс?

Політмаразми 20880 переглядів

Опубліковано - 25.10.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Росія готує Януковичу новий прайс?
Як стверджують наші ну дуже інформовані джерела, газовий бліцкріг російського прем'єра Фрадкова в Україні не зірвався, а тільки, був відкладений до уточнення формулювань ультиматуму Кабміну Януковича.

Щоб зрозуміти це, варто коротко пригадати передісторію газового питання, яке до цих пір так і не має ніякого конкретного варіанту рішення між Україною і Росією. Навіть у перспективі.

Спочатку було оскаженіле популістське промивання мізків виборців Януковічем і його командою під час парламентської виборчої кампанії з приводу того, що, мовляв, тільки їхня банда проФФесіоналів (або “проФФесіональна банда” - це кому як зручніше) дорветься до влади, то всі газові питання будуть вирішені на благо народу України і її економіки. Врешті-решт так і трапилося – Віктор Федорович з подільниками осідлав всі промислово-економічні керівні крісла в країні. Але з газом вийшла заминка. Росія аж ніяк не захотіла сідати й домовлятися з януковичами про ту ціну на газ, про яку брехали електорату. Причин тут було декілька, але основними виявилися дві: по-перше, Януковичу для того, щоб стати прем'єром, довелося погодитися на підписання ющенківського Універсалу, який ні духом, ні буквою не укладається в імперські геополітичні устремління Росії; а, по-друге, з боку Путіна спрацювало природне відношення до такої «команди професійних зрадників Батьківщини» – а куди ви тепер подінетеся з підводного човна?...

Це і зумовило довгий тужний процес газових переговорів, в якому була і метушлива їзда міністра паливенерго Бойко до Москви, Ашгабат і назад, і все безрезультатно, була й курортна зустріч Януковича з Путіном в Сочі, де Володимир Володимирович, у сутінках, ледве зумів відрізнити Віктора Федоровича від дуба “стоєросового”. Та багато чого було. Не було тільки конкретного результату. Тобто ціни на газ на осяжне майбутнє. Хоч б на 2007 рік.

А зима насувалася все невідворотніше, оглушивши першу половину жовтня «несподіваними» приморозками й тотальним зривом початку опалювального сезону. І це, не дивлячись на те, що крупно-рогата коаліція під керівництвом Партії регіонів героїчно зуміла відмінити своє рішення на подолання ними президентського вето на заборону підвищувати комунальні тарифи. Тарифи нові з'явилися, а нової ціни на газ у Кабміну Януковича як не було, так і не з’явилося. Тому альтернатива намалювалася досить проста – хоч газом топи, хоч сам топися.

І тоді знову, як м'ячик від пінг-понгу, став мотатися між Москвою і Києвом міністр Бойко. Ця «дипломатія пінг-понгу» була настільки стрімкою й хаотичною, що навіть МЗС України висловив подив з приводу своєї непоінформованості міжнародними переміщеннями високого державного чиновника. На що Бойко тільки і зумів невиразно огризнутися, щоб, мовляв, не політизували його візити.

Втім, ніхто й не політизував. Але всі чекали, чим же все це закінчиться. А, судячи по масових щоденних прес-релізах прес-служби Мінпаливенерго, все складається як найкраще. І ось-ось повинно закінчитися взагалі чудово.

Але інформація, що просочується, у людей обізнаних, почала викликати занепокоєння. Ще в першій половині жовтня в компетентних кругах пішли чутки, що газове питання Росія щільно пов'язує з деякими політичними аспектами. Що само по собі, в рівноправних економічних взаєминах, неприйнятно в принципі. Потім з'явилася інформація, що Кабмін Януковича, в особі самого прем'єра і профільного віце-прем'єра Клюєва, дали принципову згоду на можливе обговорення політичної складової газових переговорів. Тоді ж, за наявною інформацією, був узгоджений й список політичних інтересів Росії, які абсолютно не йшли врозріз з програмними установками Януковича і його партії, які й привели їх на перше місце, за підсумками парламентських виборів. Логіка такого компромісу була проста – виконання політичних умов Росії можна й потрібно було підносити не як поступку північному сусідові, але виключно, як виконання передвиборчих обіцянок.

Але все ж, цю постановку питання потрібно було «провентилювати» в самій Україні, щоб уникнути несподіванок. Першим наслідком цього стало те, що прем'єр-міністр Росії Михайло Фрадков несподівано, без пояснення причин, в п'ятницю, 13 жовтня переніс свій візит до Києва, який повинен був відбутися в понеділок-вівторок 16-17 жовтня. А саме в рамках цього візиту повинні були пройти міжурядові переговори по газу.

Втім, тоді ніхто не придав великого значення перенесенню термінів . Адже, нова дата визначалася на 23-24 жовтня (ті ж два дні – понеділок-вівторок).
Будучи упевненим в благополучному, для себе, результаті, Віктор Янукович на засіданні Кабміну гучно і публічно заявив, що “угода про постачання газу до України буде підписана 24 жовтня в Києві на засіданні міжурядової російсько-української комісії”, під час візиту до Києва російського прем'єра Фрадкова.
Віктор Федорович ніколи не відрізнявся ні великим розумом, ні кмітливістю. А після багатьох минулих подій, довіра до нього кремлівських господарів виявилася неабияк підірваною.

Тому була організована така собі операція із дослідження реакції в Україні на можливі майбутні домовленості. Газета «КомерсантЪ-Україна», що належить такому собі Алішеру Усманову, – одному із співвласників і топ-менджеру структур російського «Газпрому», повністю контрольованого особисто Володимиром Путіним, організувала нібито «злив» про вірогідні політичні умови, на яких може бути підписана газова угода з Україною. Надто пояснювати, що поява такої публікації в усмановской газеті без кремлівсько-газпромівської санкції була неможлива.

Дана провокація переслідувала конкретну мету – переконатися, наскільки Янукович і Ко контролюють ситуацію в громадській думці, перевірити, наскільки негативним, буде відношення до цього українського політикуму й соціуму, і, зрештою – уникнути непотрібної напруженості, щоб не втратити на посадах в Кабміні таких цінних кадрів, якими і є для Росії “команда проФФесіоналів”.
Отриманий результат виявився украй негативним. Інформація про те, що запрошує Росія, в обмін на ціну в 130 доларів за тисячу кубометрів, виявилася такою, що шокує навіть для правовірних “регіоналів”, які через потребу, не були присвячені у всі хитросплетіння продажу України. Про центристів і націонал-демократів говорити не доводиться. З відвертим “одобрямсом” виступили тільки давно і безнадійно продажні комуністи і прогресисти, у яких вже ні електоральною, ні эректоральної підтримки, в країні, не залишилося.

Та ще “автори” такого дерибану країни – Клюєв і Бойко – як з ланцюга зірвавшись, почали з піною у рота доводити, що нічого подібного не було, тому що бути не могло. Їм можна було б повірити, якби джерела з їхнього ж власного оточення конфіденційно не розповідали прямо протилежне.

Всі подальші події стали наслідком цього «невтішного» результату. Росія визнала безрозсудним, в такій ситуації, педалювати вимоги й примушувати Януковича “відповідати за базар”. Тому, так раптово, в понеділок, 23 жовтня, коли Київ був готовий зустріти високого російського гостя, у прем'єра Фрадкова знайшлися невідкладні справи, а тому він переніс свій візит на 24 жовтня, скоротивши всі заходи до одного неповного робочого дня. А вже напередодні, пізно увечері, стало відомо, що Фрадков летить до Києва говорити про що завгодно, але тільки не про газ і угоду про нього. Та і про що йому сьогодні в Києві було говорити з Януковічем і Ющенком? Адже політична складова цих переговорів однозначно стала нереальною. Тому Михайло Юхимович після зустрічі з Януковічем, відповідаючи на питання прокоментувати заяви в ЗМІ про те, що Росія вимагає від України ряд політичних і економічних поступок в обмін на дешевий газ, висловив думку, що ЦИМ ПОВІДОМЛЕННЯМ НЕ ПОТРІБНО ПРИДІЛЯТИ СЕРЙОЗНОЇ УВАГИ.

“Цим” – в сенсі, “тим” повідомленням ВЖЕ можна не надавати ніякого значення. Але це не означає, що не потрібно надавати значення іншим обставинам. Як повідомляють наші джерела, офіційний рівень російської делегації сьогодні супроводжував ще і неофіційний. Саме на цьому рівні опрацьовуються інші компромісні варіанти політичних і економічних поступок з боку України в газовому питанні. І, очевидно, якщо Янукович і Ко їх в найближчий час не приймуть, то про ціну, навіть в 200 доларів за тисячу кубометрів, Україні доведеться тільки мріяти.

Тому, що проФФесіональні негідники!

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.