Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учорашня стрілянина або регіонали у пошуках українського Освальда.

Під ковдрою влади 22451 перегляд

Опубліковано - 14.12.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Учорашня стрілянина або регіонали у пошуках українського Освальда.
Скандал навколо стрілянини по кабінету нардепа Юлії Ковальвої набирає обертів не без зусиль регіоналів та контрольованих ними медійних ресурсів. Чи насправді є підстави для нього й навіщо це потрібно правлячій коаліції?

Учора вранці національні медіа облетіла сенсаційна новина: по кабінету нардепа-регіонала Юлії Ковальової (№ 116 у партійному списку) буцімто хтось зробив один чи кілька пострілів. Таке повідомлення для преси зробив її помічник Олександр Горобець (деякі інтернет-видання його чомусь називають “помічницею народного депутата”). Відповідно до тієї ж інформації, самої депутатки у момент події в кабінеті не було, а помічник нібито увійшовши до приміщення, знайшов пробиту шибку та прострілене депутатське крісло. Деякі видання “розширили зазначену інформацію, додавши, що на місці події, тобто в депутатському кабінеті, нібито знайдено “дві гільзи від куль” (цікаво, яка зброя має кульові гільзи?).

Як і годиться, на місце події оперативно прибула слідчо-оперативна служба МВС. Відповідно до учорашнього офіційного повідомлення прес-служби МВС (цитуємо): “Міліція розслідує обставини можливого обстрілу з пістолета Комітету Верховної Ради з питань державного бюджету на вул. Банкової у Києві. Про це повідомив начальник прес-служби Головного управління міністерства внутрішніх справ у Києві Володимир Поліщук. "У вікні бюджетного комітету маленький отвір, хтось міг просто кинути камінець і розбити вікно", - повідомив Поліщук”.

Зрозуміло, було б наївно сподіватися, що зазначена подія обмежиться лише коментарями правоохоронних органів, які ведуть слідчі дії. Хоча, в конкретному випадку МВС проявило неабияку оперативність. Можна сказати, по “гарячих слідах” виявлено й затримано першого підозрюваного. Уже сьогодні вранці прес-служба МВС відзвітувала громадськості: ”У Печерському районі міста Києва, в результаті проведення оперативно-розшукових заходів, затримано місцевого жителя. Попередньо встановлено, що він перебуваючи в стані наркотичного сп’яніння, з вікна своєї квартири з незареєстрованого мисливського карабіну здійснив декілька пострілів в напрямку будинку, де розташовані комітети Верховної Ради України, одним із яких пошкодив шибку вікна та стіну в кабінеті народного депутата України. Із зазначеної квартири вилучено згаданий карабін, п’ять гільз калібру 7,62 мм та незареєстрований газовий пістолет іноземного виробництва”. Як завжди коротко й інтригуючи.
Народний депутат України Юлія Ковальова
Народний депутат України Юлія Ковальова
Проте, в інформаційному наповненні зазначеної події колеги пішли значно далі. Особливо з ресурсів, які знаходяться “під патронатом” регіоналів. Уже о 8.15 сайт “Ура-Інформ” розмістив інформацію “Колишній чоловік Віталіни Ющенко розстріляв з автомата вікна депутатів-“регіоналів”. Відповідно до цієї інформації, із посиланням на власні джерела у МВС, у зазначеного шанувальника наркозілля вилучено не карабін, а автомат і стріляв він не із вікна, а прямо з балкона у самому центрі столиці України! Майже безперешкодно і можна зрозуміти, якби не помічник (помічниця) народного депутата – ніхто б йому й надалі не заважав “розважатися” вправами зі стрільби з вогнепальної зброї. У цій публікації вказується й адреса затриманого: вулиця Городецького, де, до речі, поруч знаходиться не тільки Комітети Верховної Ради та будинок Президента України, а ще й середня школа, театр ім. І. Франка, вихід із станції Метро “Хрещатик” тощо. Але “родзинка” інформації навіть не в тому. Виявляється, що затриманий на прізвище Гончар, не хтось там, а колишній цивільний чоловік доньки Президента й батько її доньки! Принаймні саме на цю обставину “тонко” натякнули колеги із близького до ПР інтернет-ресурсу. Отакої!

Майже миттєво, із посиланням на “Ура-Інформ” зазначену інформацію підхопили всі ресурси так званого “донецького пулу” і, зрозуміло, деякі російські ЗМІ. Лише деякі. Хоча, і це виглядає дещо дивно, провідні російські медійні ресурси зазначену “сенсацію” просто “не помітили” взагалі. Лише “Дєловая газета “Взгляд”, яка повністю повторила “Ура-Інформ”. “Комсомольськая правда в Україні” (московська КП на цю подію взагалі не звернула уваги) надала читачам свою версію події, яка м’яко кажучи відрізняється від “регіональної версії”. Зокрема, знов таки, із посиланням на власні джерела, Інна Золотухіна, автор статті “Депутата хотіли вбити?” зазначає, що знайдена криміналістами куля була... пістолетна, 9 міліметрового калібру (що аж ніяк не сполучається з версією про АКМ).

Для аналогії можна згадати випадок із сином Президента Ющенка, який катався по столиці на машині невідомого походження, брутально порушуючи правила дорожнього руху. Тоді всі інформаційні агенції та більшість російських ЗМІ не тільки подали інформацію, а й жваво її обговорювали. Дивно. Бо наводить на думку, що у конкретному випадку щось не те чи не так.
Народні депутати Раїса Богатирьова (партія "Регіонів" та Адам Мартинюк (КПУ).
Народні депутати Раїса Богатирьова (партія "Регіонів" та Адам Мартинюк (КПУ).
Проте, колеги Ковальової миттєво зреагували на подію. Сьогодні на пленарному засіданні у парламенті нардеп Василь Кисельов зачитав заяву, в якій припустив, що постріл у вікно колеги був не випадковий. Це – ніщо інше, як спроба тиску і є “помстою за її послідовну принципову політичну та громадянську позицію” лідера фракції Регіонів Раїсу Богатирьову, кабінет якої знаходиться поруч. Так, за його словами вирішила фракція. Щоправда залишилося не зовсім зрозумілим від кого була заява: особисто від Кисельова, чи фракції “Регіонів”, чи “Антикризової коаліції” в цілому, оскільки саме від імені всієї правлячої коаліції він зажадав прискорити розслідування злочину та попередив неназваних “політичних екстремістів”, “які рвуться до влади під гаслом "Мета виправдовує засоби", із закликом зупинитися біля останньої межі, яка відділяє країну від хаосу” (чи, то натякаючи на Президента Ющенка, який напередодні ветував бюджет, чи то на опозиційну БЮТ, яка активно оприлюднює те, чого правлячим силам не хотілося б, чи то на “Нашу Україну”, яка так і не приєдналася до коаліції, чи то на “ісламських терористів, які постійно тероризують мирне населення Іраку). До Кисельова приєднався у своїх коментарях і традиційний ньюз-мейкер фракції Тарас Чорновіл. Слід розуміти, що особисто він не має жодного сумніву, що затриманий правоохоронцями підозрюваний саме той, що стріляв і саме він батько онучки Президента ”Ми хочемо, щоб у цій ситуації ... сам Президент дав роз'яснення з цього питання. Що твориться навколо нього і як він збирається виходити з цього скандалу”, - сказав парламентарій. Хоча така впевненість виглядає дещо дивно на початковій стадії слідства, тим більше, що, вірогідніше за все, підозрюваного затримали не у момент скоєння злочину.
Карабін "Сайга"
Карабін "Сайга"
Не менш дивною виглядає “прив’язка” пострілу по кабінету Ковальової з особистістю Раїси Богатирьової. Адже поруч із кабінетом Ковальової поруч знаходяться: вікна кабінетів народного депутата України Олександра Буряка (БЮТ), Василя Потапова (Партія Регіонів). Поки слідством не доведено мотивів та факту прицільного вогню, рівнозначно можна стверджувати, що зловмисник, наприклад, робив постріл по кабінету Буряка, але переплутав вікна чи промахнувся. По аналогії можна “знайти” (а це вміють робити вітчизняні правоохоронці) і зв’язок “зловмисника” із “Регіонами”, наприклад.

В даному випадку не можна не помітити, що роздмухувачі скандалу зробили явну ставку на гучне й відоме ім’я. Що свідчить про те, що як така істина у зазначеній кримінальній справі, порушеній по статті “Хуліганство”, їх менш за все цікавить. Цікавить, і це вже очевидно, черговий скандал навколо Президента. Тим більше, що попередня спроба роздмухати щось із пострілу гумовою кулею у нетверезого прокурора, прив’язавши подію до імені сина Президента, явно не вдалася. Тут явно проглядається оспівана на естраді “спроба № 5”.

Навіщо? Імпічменту з цього явно не вичавиш, як і дострокових виборів гаранта взагалі. Учинити політичний тиск на Главу держави? Щоб під “каламутну воду” протягнути свої кадри на посади за квотою Президента? Чи протягнути бюджет?
Легендарний АКМ
Легендарний АКМ
А може у регіоналів аж за дуже кепсько з рейтингом? Навіть на “вотчині”. Бо ж економічна політика уряду “проффесіоналів” вже не витримує ніякої критики. Особливо в частині “зростання добробуту кожного вже сьогодні”. А після Нового року – гряде чергове підвищення цін. І це – явно не додасть поваги виборців до правлячої коаліції та її лідера партії “Регіонів”. Що очевидно й проффесорам.

Вихід один – треба запускати “фішку” про підступні змови помаранчевих та кілерів-наркоманів від Президента. Інакше – кепсько доведеться комусь вже наступної весни. Не комфортно сидіти у заблокованому будинку Уряду під гуркіт діжкових барабанів. А тут у “музичній” облозі може опинитися ще й Верховна Рада...

Але до того, не майте сумнівів – народні обранці ще не раз розвеселять Україну. Мабуть, що розваги від народних обранців тільки починаються.

Довідка від “Аратти”: Мисливський карабін російського виробництва “Сайга” створено за прототипом автомату АКМ. Іжевський завод випускає багато модифікацій цієї зброї. Є як гладкоствольні, так й нарізні моделі. Напівавтоматичний карабін “Сайга”, який випускається із нарізним стволом і може використовувати для стрільби бойові набої калібру 7,62 від АКМ. Це моделі: “Сайга”, “Сайга-М”, ”Сайга-МЗ”, “Сайга-МК”, “Сайга-308”. Серед модельного ряду карабінів є й модель, яка використовує 9 мм бойові патрони 9x53R– це “Сайга-9”.

Таким чином, для необізнаної людини не важко при візуальному спостереженні із певної відстані сплутати АКМ та мисливський карабін “Сайга”. Хоча вважати правоохоронців небізнаними якось незручно.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Під ковдрою влади»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.