Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна втратила Трансарабський газопровід

Політмаразми 22871 перегляд

Опубліковано - 22.12.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Україна втратила Трансарабський газопровід
На догоду російським друзям українські чиновники вкотре проігнорували газові інтереси держави.

На початку грудня в Каїрі відбувся черговий раунд україно-єгипетських переговорів про співробітництво в нафтогазовій галузі, якій засвідчив ревізію зовнішньоторговельних пріоритетів у цій сфері. За уряду Юрія Єханурова Київ декларував наміри брати участь у будівництві Трансарабського газопроводу (ТАГ), що у найближчі роки має зв’язати Східну Європу з арабськими країнами Перської затоки.

Нині ж, видно, боячись зіпсувати взаємини зі своїми російськими друзями, київські нафтогазові чиновники вирішили обмежити українське проникнення на нафтогазовий ринок Єгипту лише спільним освоєнням невеликих родовищ нафти у цій країні.

Київ відмовився від труби

Проект ТАГ, до якого Україна нині явно збайдужіла, покликаний зменшити залежність Туреччини й молодих східноєвропейських країн ЄС від імпорту газу з Росії. Ініціатори проведення нової газової труби — Єгипет, Йорданія, Ірак і Ліван, які в 2005 році виділили на це левову частку коштів (загальна вартість проекту оцінюються в $560 млн).

Уже до 2008 року ці держави планують об’єднати свої нині роз’єднані газотранспортні системи, щоби почати експорт або транзит до 35 млрд м3 єгипетського газу в Туреччину, Болгарію й Румунію. Разом із аналогічним проектом Nabucco, який країни ЄС із 2004 року реалізують для розширення імпорту газу з країн Каспійського басейну, проект ТАГ дозволить Східній Європі до початку наступного десятиліття позбутися небезпечної залежності від Росії й сформувати ринок поставок газу з альтернативних джерел в обсязі до 60 млрд м3.

Спочатку й Україна готова була брати участь у цьому масштабному газотранспортному проекті. Перший протокол про відповідні наміри був укладений екс-головою НАК «Нафтогаз України» Олексієм Івченком улітку 2005 року під час його візиту в Каїр. Тоді ж єгипетська влада оголосила про перемогу «Нафтогазу» у тендері на право спільного освоєння перспективного єгипетського родовища нафти Алам Ель-Шавіш Іст.

Трохи згодом тодішній український віце-прем’єр Анатолій Кінах відвідав ще одну країну—ініціатора будівництва — Сирію, де був озвучений намір Києва свою участь у будівництві сирійської ділянки ТАГ реалізувати разом із Росією. Як видно, арабам ця ідея не припала до смаку, і на цьому етапі переговори були дипломатично припинені.

Адже в арабському світі Росію й Ізраїль вважають відвертими супротивниками проекту ТАГ. Ще в 2004 році, на зорі його становлення, вони поставили за мету будь-яким способом відсунути строки будівництва Трансарабського газопроводу. Єгипту було запропоновано разом із російським «Газпромом» побудувати газопровід не через Йорданію, а через окуповані Ізраїлем арабські території, зокрема, через розташований біля ізраїльсько-єгипетського кордону палестинський Сектор Газа.

Висунувши цю альтернативу, Тель-Авів і Москва відкрито поєднали альтернативний Трансарабський російсько-ізраїльський газовий проект із масштабною програмою економічного розвитку окупованих територій Палестини, що внесло розлад у досі міцні кола ініціаторів ТАГ. Від можливості взайве виявити солідарність із арабським населенням Палестини й Сектору Газа більшість арабських країн просто не могли відмовитися. Вибір йорданської частини маршруту ТАГ, укупі з термінами завершення проекту, почав неодноразово переноситися через політичну полеміку. Ще більше сум’яття в процес внесла Україна зі своїм парадоксальним наміром разом із Росією будувати сирійську ділянку газопроводу, аби зменшити частку «Газпрому» на ринку Східної Європи.

Знаючи про наміри росіян домагатися проходження Трансарабського газопроводу через райони постійної громадянської війни в Палестині, нинішній уряд України воліє взагалі уникати обговорення цього проекту.

Не останню роль у зміні позиції влади відіграло й зміцнення становища Росії на українському газовому ринку після приходу на нього швейцарсько-російсько-української газової монополії RosUkrEnergo, що зараз контролює 100% імпорту газу в нашу країну. Незважаючи на те, що Єгипет завдяки ТАГ має намір уже найближчими роками збільшити свій видобуток газу з нинішніх 34 млрд до 75–78 млрд м3, акцент в україно-єгипетському нафтогазовому співробітництві м’яко зміщений від важливої для Каїру газотранспортної сфери до сфери спільних проектів у видобутку.
Україна зариє в єгипетський пісок $600 млн

Головним із них може стати освоєння родовища Алам Ель-Шавіш Іст, тендер на розробку якого НАК «Нафтогаз України» виграла у 2005 році. Судячи з офіційних коментарів, НАК змогла не тільки продовжити проект, початий екс-головою Олексієм Івченком, а й істотно розширити раніше задані параметри його реалізації. Відповідно до вже досягнутих угод, уряд екс-прем’єра Юрія Єханурова до літа 2006 року вніс проект освоєння Алам Ель-Шавіш Іст до плану заходів з реалізації Енергетичної стратегії України на період 2005–2030 років. На освоєння цього єгипетського родовища з підтвердженими промисловими запасами до 16 млн тонн нафти (по 2–2,5 млн тонн нафти на рік), НАК мав намір внести понад $550 млн інвестицій. Зараз же нинішня українська влада уклала з Єгиптом угоду, параметри якої явно перевершують раніше означені обрії.

За договором про спільну діяльність, підписаним 13 грудня між «Нафтогазом» і Egypt General Petroleum Corp., НАК для підтвердження наявності перспективних запасів в обсязі 73,5 млн т нафти планує до кінця наступного року провести сейсморозвідку й пробурити на цьому родовищі до 12 розвідницьких свердловин, що обійдеться компанії в $20 млн.

Після цього, у разі підтвердження рентабельності видобутку, «Нафтогаз» до 2011 року збирається окупити вкладені інвестиції, і відтак одержувати свою частку добутої сировини в розмірі 18–19% від 2–2,5 млн тонн нафти на рік протягом 2011–2033 років. При щорічному споживанні Україною нафти на рівні в 15–16 млн тонн цей проект навряд чи істотно вплине на кон’юнктуру розвитку вітчизняної нафтової промисловості.

Окрім того, реалізація проекту пов’язана з досить серйозними ризиками — «Нафтогазу» доведеться вирішувати проблему високих транзитних витрат при доставці добутої нафти в Україну через турецьку протоку Босфор і Дарданелли, або ж, проблему розробки додаткових контактів з поступки правами вимоги імпорту («заміщення» єгипетської нафти ресурсами третьої сторони). На вирішення цих проблем можуть піти роки, яких, можливо, вистачить для того, щоб Україна «дозріла» до кооперації з Єгиптом у багатообіцяючій газовій сфері, якщо звичайно, доти єгипетський газ до південних кордонів нашої країни вже не почнуть поставляти турецькі, болгарські чи саудо-аравійські компанії.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.