Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Генерала Кравченка вбили ті, хто вбив Гонгадзе. Бо він знав хто

Правопорядок 30118 переглядів

Опубліковано - 27.03.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Генерала Кравченка вбили ті, хто вбив Гонгадзе. Бо він знав хто
У вчорашньому номері «КП» була опублікована перша частина інтерв’ю генерал-майора міліції Костянтина Бриля, близького друга і колеги екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка, загиблого за загадкових обставин. Про те, як злочинці могли розправитися з одним із найвідоміших людей в нашій країні, читайте сьогодні.

Шеф знав - охорона не допоможе

- Костянтин Іванович, на ваш погляд, Юрій Федорович знав, що його можуть убити?

- Він відчував небезпеку. Тому весь час носив з собою зброю (нагадаємо, що екс-міністрові внутрішніх справ належали два нагородні пістолети - «Чизета» і «Беретта». - Прим. авт.).

- А чому він не вжив серйозніших заходів для самозахисту?

- Тому що був упевнений в своїх силах. Можливо, це його й погубило.
Не секрет, що Юрій Федорович в житті часто ризикував. Але він був фартовим і завжди домагався бажаного результату. Шеф сміявся над політиками і чиновниками, у яких була охорона. Говорив, якщо захочуть убити, то все одно уб’ють. Навіть десять добре підготовлених бійців на джипах не допоможуть. Тому він їздив тільки з водієм Пашою.

- Я чула, що в особняку у Кравченко не працювали камери відеоспостереження. Невже це правда?

- На жаль. Коли Юрій Кравченко купив цей будинок, вони вже тоді не працювали. Висіли просто для остраху.

Стеження велося цілодобово

- Нещодавно в інтерв’ю одному виданню, популярному в Україні, слідчий Генпрокуратури з особливо важливих справ Андрій Ральський заявив, що за Юрієм Кравченко не велося зовнішнього спостереження. Тоді як раніше повідомлялося, що стеження здійснювалося. Як було насправді?

- За шефом дуже довго стежили. Я пам’ятаю, на Трухановому острові, де ми любили відпочивати, в «Шкоді» сидів екіпаж «наружки». І виню себе за те, що не зберіг номер цього легковичка. Хоча, признаюся, у той час «пробивав» через знайомих оперативників в СБУ інформацію. Вони підтвердили, що машина належить саме цьому відомству. А ось в загальнонаціональній базі замість «Шкоди Октавії» «вискакував» ВАЗ-2106. Що ж, в органах таке часто буває. А ще я особисто підходив до оперативників, які сиділи на льоду, замаскувавшись під рибаків. У них навіть лунка пробита не була.

- Ви бачили Юрія Кравченко напередодні загибелі. Цього дня за ним теж стежили?

- Так, ми з друзями провели шефа до будинку і відмітили машину, в якій сидів «хвіст».
До речі, будучи главою СБУ, Олександр Турчинов не одноразово заявляв про те, що в рамках розслідування кримінальної справи по вбивству Георгія Гонгадзе за Юрієм Кравченком здійснювалося зовнішнє спостереження.

- Якщо спостереження велося, це означає, що останні місяці життя Юрія Кравченко, як кажуть правоохоронці, «зафіксовані й задокументовані»?

- Зрозумійте, вони не тільки його бачили, але і чули. Простіше кажучи, у них є записана інформація про все, що тоді з ним відбувалося. А ці записи можуть підтвердити свідчення людей, близьких до Юрія Федоровича. Більш того, вони можуть допомогти відповісти на питання про того, хто й чому його убив. Якби тільки у Генпрокуратури була воля і бажання розібратися в цій трагедії!

- А ви говорили в Генпрокуратурі про те, що велося спостереження?

- Говорив. І знаєте, що мені відповіли? Що Генпрокуратура запитала ці документи в СБУ, але не упевнена, що їй їх дадуть. І я чув це від представника відомства, яке здійснює контроль за порядком в силових структурах!

«Рипнешься - хана тобі і твоїм виродкам!»

- Після смерті Юрія Федоровича на його сім’ю і друзів виявлявся тиск? Чому ви і його родичі раніше не давали інтерв’ю?

- Тому що тиск на нас був неймовірним. Тетяні Петрівні вже через декілька днів після загибелі чоловіка подзвонив невідомий і сказав: «Рипнешься - хана тобі і твоїм виродкам!» І вона була вимушена виїхати до своєї дочки Олени, яка проживає в Англії.

Пресинг також виявлявся на всіх, хто був присутній на похоронах Юрія Федоровича. А найближчих друзів - мене, генерала Подоляку, полковника Сороку і генерала Ходирева - просто позбавили роботи. Мене викликав новий міністр Юрій Луценко і запитав: «Що ти робив на кладовищі?!» Після чого я був виведений за штат МВС. І півтора роки не міг домогтися відповіді на питання: звільнений я чи ні?

Признаюся, я побоювався за своє життя і життя своїх чотирьох дітей. Тому на якийсь час теж виїхав з країни. Питання з роботою з’ясувалося лише нещодавно. Мені запропонували посаду заступника начальника управління по боротьбі з корупцією ГНАУ.На цій посаді я зараз й працюю.

- Кому було вигідно спочатку скомпрометувати, а потім убити Юрія Кравченка?

- Я не проводив власного розслідування, тому не можу називати імен. Відповім словами самого Юрія Федоровича. Він говорив: «Це шикарна оперативна комбінація спецслужб, і в наший країні розкрутити її не могли».

- Кажучи «оперативна комбінація», ви маєте на увазі всі трагічні і сенсаційні події, які відбулися напередодні помаранчової революції: вбивство Гонгадзе, обнародування плівок Мельниченка, розправа над Кравченком?

- Всі знали, що Юрій Федорович - особа сильна, авторитетна і неординарна. Всі розуміли, що саме він, швидше за все, й буде наступником Кучми. Тому той, хто за цим стоїть, прагнув одночасно завдати удару по діючому главі держави, і прибрати з дороги Юрія Федоровича. Для цього й було організовано вбивство журналіста, а також придумана історія із записами Мельніченко. Упевнений, що мій шеф все це знав.

Він був професіоналом. І більш того, мав можливість отримати всю інформацію, яка цікавила його. Тому напередодні допиту в Генпрокуратурі, де Кравченко міг все розповісти, його й ліквідовували.

ДО РЕЧІ

Як це відбулося?

- Костянтин Іванович, чи є у вас версії вбивства вашого друга? Упевнена, як людина, що має досвід оперативної роботи, ви не могли не замислюватися про те, як це відбулося.

- Могли бути дві схеми вбивства. Або це зробили за допомогою психотропних і хімічних речовин, які паралізували Юрія Федоровича та надали злочинцям можливість затягнути його в гараж й зробити два постріли. Або ті, що напали поставили генералові жорсткі умови. Наприклад, сказали: якщо не пустиш собі кулю в лоб, уб’ємо твоїх дочок. І Юрій Федорович, як справжній чоловік і офіцер, зробив перший постріл самостійно.

- Але чому у такому разі він стріляв в підборіддя? Всім відомо, що Юрій Кравченко був естетом.

- Напередодні його загибелі ми, в розмові випадково пригадали, як намагався покінчити життя самогубством начальник УВС Черкаської області генерал Кочегаров (він вистрілив собі в щелепу). І тоді Юрій Федорович сказав: «Хіба так справжні офіцери стріляються, щоб тебе добивали?!»

Знаючи свого шефа, я можу припустити, що в критичний момент він пригадав цю розмову і вирішив поступити аналогічним чином, щоб примусити злочинців зробити другий постріл. Простіше кажучи, залишити нам підказку: мовляв, мене примусили.

Ще хотілося б відзначити ось що. «Чизета» - 15-зарядний пістолет. У магазині залишилося 10 патронів. Два лежали на підлозі, два постріли було зроблено в голову, і один патрон був досланий в стовбур. Стежите за логікою? Можливо, таким чином Юрій Федорович намагався сказати, що злочинців було двоє?

- Якщо їх було декілька, невже вони не залишили слідів?

- Їх було двоє або троє. Як і належить по законах проведення спецоперацій. При цьому всі дії були ретельно продумані. Аж до дрібниць. Силове захоплення жертви, спостереження за тим, що відбувається навколо місця вбивства, і контроль шляхів відступу.

До речі, в свідченнях дружини шефа Тетяни Петрівни можна знайти інформацію про те, що доріжки навколо будинку були чисті. Але за гаражем лежав сніг, і того дня, коли відбувся злочин, там було дуже багато слідів. Я пам’ятаю, як переступав ці сліди, щоб колеги-оперативники могли обробити їх (нагадаємо, що Костянтин Бриль приїхав на місце трагедії раніше міліції. - Прим. авт.). А за гаражем починалася вільна частина між ділянками. Вона вела (огорожі там не було) на сусідню вулицю. Думаю, туди і пішли вбивці

Далі буде...

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.